Inainte de a citi despre cateva reguli in materie de costume, trebuie sa iti aducem la cunostinta ce trebuie sa faci dupa ce ai achizitionat un costum nou. Cand aduci costumul acasa, ia o foarfeca si delicat, ca sa nu strici materialul, descoase buzunarele sacoului, scoate firele din spatele sacoului – codita de pinguin, si nu uita de eticheta brodata pe maneca stanga a sacoului – unele costume o au.

 1. Latimea cravatei ar trebui sa fie la fel cu cea a reverului. Latimile subtiri sunt moderne, cele mai late sunt “old school”. Alege in functie de stilul tau si ceea ce vrei sa spui.
 2. Cravata trebuie sa fie destul de lunga ca sa ajunga la curea sau un pic mai scurta.
 3. Nuanta cravatei trebuie sa fie mereu mai inchisa ca cea a camasii.
 4. Batista de buzunar iti ofera libertate, profita de ea. Incearca sa nu o asortezi ca model sau ca material cu cravata. Acest accesoriu este elegant, insa nu inseamna ca este si conservator.
 5. Cand achizitionezi un costum din magazin, sacoul trebuie sa iti vina perfect pe umeri. Sunt elementul cel mai greu de modificat la croitor.
 6. Sacoul trebuie sa fie destul de lung ca sa acopere posteriorul si slitul.
 7. Un sacou care vine perfect nu trebuie sa lase spatiu intre rever si gulerul camasii.
 8. Nu uita sa te inchei la sacou cand te ridici, la primul nasture, si sa il deschei cand te asezi.
 9. Pentru ca un sacou sa vina bine, trebuie sa iti poti introduce mana intre piept si sacou atunci cand este incheiat la nasture. Sacoul trebuie sa fie bine cambrat, insa trebuie sa lase si loc pentru spatiu de miscare.
 10. La sacourile cu doi nasturi, primul trebuie sa fie in dreptul buricului, iar la sacourile cu trei nasturi, nasturele din mijloc trebuie sa fie in dreptul buricului.
 11. Mansetele camasii ar trebui sa iasa din sacou aproximativ jumatate de centimetru. Pentru o tinuta armonioasa, poti echilibra ca manseta sa iasa la fel de mult precum gulerul camasii iese la spate din sacou.
 12. Daca ai tendinta de a transpira, chiar si iarna din cauza frigului, opteaza pentru un tricou simplu, ideal fara cusaturi, peste care sa vii cu camasa si cu sacoul.
 13. Cu toate ca se poarta modelele de pantaloni ceva mai scurte, recomandat ar fi ca tivul sa ajunga pana la tocul pantofului.
 14. Cureaua trebuie sa fie din piele, simpla, subtire si sa se asorteze cu pantofii.
 15. Sosetele trebuie sa fie destul de lungi, ca atunci cand stai jos, sa nu se vada pielea.

Articol preluat de pe modamasculina.ro